Sayfalar

28 Oca 2012

Dövme Nasıl Yapılır?


Öncelikle, dövme şekline karar verilir. Dövme uzmanı bu şeklin bir kopyasını çıkartır. Sonra şekli karbon kağıdının üzerine yerleştirir. Ve hatlarının üzerinden geçer. Dövmenin karbon hatları bu şekilde arka tarafta yaratılmış olur.

Dövme sanatçısı ona rehberlik yapacak olan şekli kullanacaktır. Bu şekle "mavi çizim" adı verilir. Bölge yapılacak alan temizlenir. Sonra mavi çizim bölgeye yapıştırılır. Nemli derinin üzerine şekil geçer. Daha sonra iğneler hazırlanır. Dövme yapılacak iğneler steril edilir. İğneler steril edildikten sonra dövme makinesine yerleştirilir. Boya çekilmiş iğne işleme hazırdır. Derinin üzerine vazelin sürülebilir, bu iğnenin kaymasına yardımcı olur.

Uzman iğne ile mavi çizimin üzerinden geçmeye başlar. İğne bu sırada deriye saplanıp geri çıkar. Bu sırada dövmeci fazla boyayı siler. Bu işlem sonrası diğer iğne ile şekil gölgelendirilir ve renklendirilir. İyi bir dövmeci şeklin farklı bölümlerini yapmak için ne kadar derine gireceğini iyi bilir. Örneğin, dışa hatları daha derine işlemelidir. Gereğinden çok derine girmek acıya sebep olacaktır, çünkü böyle bir hata yapılırsa deri zedelenir ve kanama oluşur. Bunun aksine fazla derine inmemek de geride izler bırakabilir.

Deride dermis tabakasında bulunan hücreler sabittir ve buraya işlenen dövme bir ömür boyu yerinde kalır. Dövme sonrası bölge kurur ve kabuklanır. Sonra kabuklar dökülür ve dövme ortaya çıkar.

Dövme zor bir işlemdir ve herkesin her ortamda yapabileceği bir iş değildir. Bu nedenle mutlaka iyi bir uzmana dövme yaptırmaya özen gösterin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder