Sayfalar

29 Oca 2012

Dövme Nedir ve Tarihi

Kaptan Cook
Dövme Rehberi isimli bu blogumuzda sizlere dövme hakkında detaylı bilgiler verip, dövme ile ilgili merak edilen konuları ele almaya çalışacağız.

İlk önce dövmenin ne olduğuna ve tarihçesine göz atalım.

Dövme nedir?

Dövme bedene uyumlu bir boya maddesinin ömür boyu çıkmayacak biçimde derinin alt yüzeyine desenler halinde işlenmesi sanatıdır.

Kadınlar için zarifliğin, soyluluğun, güzelliğin; erkekler için gücün belirtisidir. Kötülüklerden koruyacağına, ömrü uzatacağına inanılır.

Dövmenin Tarihi


Dövmenin tarihi çok eski çağlara dayanmaktadır. Dövme, Avrupa'da bilindiği şekli ile tattoo kelimesini ilk kez İngiliz denizci ve kaşif Kaptan Cook'un kullandığı bilinmektedir. 1774 yılında Markiz Adaları gezisinden dönen Kaptan Cook'un seyir deftine “insanların vücutları üzerine işaretler yapıyorlar ve buna dövme tattow diyorlar” diye yazdığı bilinmektedir. Cook'un dövmeye tattow (tautau) demesinin nedeni yapılan vurma işlemiydi.  Tahiti yerlilerin geleneksel dövme yapma araçları, tahta bir sapa tutturulmuş kemikten veya kaplumbağa kabuğundan oyulmuş iğneli bir taraktan oluşmaktaydı. İğne, su veya yağ ile karıştırılmış yanmış kandil somununun kurumundan yapılmış bir pigmente daldırılırdı. Daha sonra deri üzerine yerleştirilir ve sap ikinci bir tahta sopa ile hafifçe vurulur, bu da tarağın deriyi delmesine ve pigmenti vermesine neden olurdu.  Tautau ismi bu vurma işleminden gelmektedir.

Ve Tautau Avrupa'ya gelir...

Polinezya Dövmeleri
Cook'un tayfaları da vücutlarına Tahitian dilinde ‘tautau' denilen dövmeleri yaptırmışlar.  Dövmecilik, dönüşlerinde İngiltere'den başlayıp Avrupa'ya öyle yayılmış.

Cezayirli gemiciler aracılığı ile Osmanlı denizcileri arasında da yaygınlaşan dövme; XVII. yüzyıldan
itibaren Yeniçeriler tarafından bağlı bulundukları “orta”yı simgelemek amacı ile yaptırılmaya başlanmış, Yeniçeri ocağının kapatılışına kadar sürmüştür

Günümüzde Amerika'dan Yeni Zelanda'ya kadar çeşitli ülkelerde dövmenin yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder